Ciąg an jest arytmetyczny. Wyznacz wzór na n-ty wyraz tego ciągu, jeżeli suma m
aqlec: Ciąg an jest arytmetyczny. Wyznacz wzór na n−ty wyraz tego ciągu, jeżeli suma m początkowych
jego wyrazów o numerach parzystych jest równa 6m2−4m.
Proszę o pomoc
9 kwi 15:52
aqlec:
9 kwi 16:08
Eta:
a2=S1= 6−4=2 a2+a4= S2 = 6*4−8= 16
to: a4= 16−2= 14 a4−a2= 2r ⇒ 2r= 12 ⇒ r=6
a1= a2−r ⇒ a1= −4
an= a1+(n−1)*r =.......... dokończ
9 kwi 16:15
aqlec: już rozwiązałam, dziękuję. wychodzi an=6n−10
9 kwi 16:16
Eta:
ok
9 kwi 16:19
zielony: Haj a mógł by mi ktoś wytłumaczyć skąd się wzięło to: a2=S1= 6−4=2 i a2+a4= S2 = 6*4−8= 16.
Bo nie za bardzo rozumiem. Dostrzegam tylko że wzięte są liczby ze wzoru ale nie rozumiem na
jakiej zasadzie się je tak bierze.
30 sty 19:31