?
Anula: pomożecie? Rozwinięcie powierzchni bocznej stożka jest półkolem o promieniu r=10cm. Ile wynosi
pole podstawy stożka?
9 kwi 15:31
pigor: ... np. niech
R=? − nieznana długość promienia podstawy stożka
i
Pps=πR2=? − szukane
pole podstawy stożka, to z warunków zadania
powierzchnia boczna stożka = polu półkola , czyli πRr =
12πR
2 ⇒
R=2r=20,
więc
Pps= π*20
2=
400 cm2 − szukane
pole koła − podstawy stożka . ...
9 kwi 15:42
Anula: możesz mi to wyjasnić w inny sposób? ja tego w ogóle nie rozumiem
9 kwi 15:44
pigor: przykro mi, ale nie potrafię tu nic dodać

, przepraszam . ...
9 kwi 16:26
Anula: kurde...kompletnie nie rozumeim tego
9 kwi 16:40