funkcja
Suzi: Hello!

Mam takie zadanko:
Wyznacz wartości parametru k, dla których dziedziną funkcji :
f(x) =
√(1−k2)x2+(k−1)x+1 jest zbiór liczb rzeczywistych
9 kwi 15:25
Baś: {1−k
2>0
{Δ≤0
I liczymy
9 kwi 15:26
rumpek:
(1 − k
2)x
2 + (k − 1)x + 1 ≥ 0
1
o Sprawdzić co się dzieje dla k = −1 v k = 1
2
o Część wspólna z warunku 1
o + układzik:
9 kwi 15:27
Basia:
Baś dla k=1 f(x) = √1=1 i D=R
a tego Twoje rozwiązanie nie obejmuje
wszystkie przypadki trzeba rozważać
9 kwi 15:29
Baś: W zasadzie, nigdy nie rozpatrywałam f. liniowej pod pierwiastkiem, bo zawsze błędnie
zakładałam, że będzie rosnąca/ malejąca, no a faktycznie, może być stała. No cóż

czegoś się
nauczyłam.
9 kwi 15:30
Suzi: Dzięki, ale jak zapamiętać że trzeba dodatkowo sprawdzić dla k=1 ?
9 kwi 15:49
Sparrow: Najlepiej mocno
9 kwi 16:40