uzasadnic
kam: Uzasadnij, że dla każdej dodatniej liczby całkowitej n liczba 3n+2 − 2n+2 + 3n − 2n
jest wielokrotnością liczby 10 .
9 kwi 15:06
pigor: ... np. tak :
3
n+2−2
n+2+3
n−2
n= 3
n(3
2+1)−2
n(2
2+1)=10*3
n−5*2*2
n−1=
10(3n−2n−1). ...
9 kwi 15:21
konrad:
3n*32−2n*22+3n−2n=
3n*9+3n−2n*4−2n=
3n(9+1)−2n(4+1)=
3n*10−2n*5=
5(3n*2−2n)
to co jest w nawiasie jest zawsze liczbą parzystą a 5*liczba parzysta daje zawsze liczbę
kończącą się zerem czyli będąca niewątpliwie wielokrotnością 10
nie wiem czy to jest wystarczajace
9 kwi 15:24