jakich wzorów użyc aby obliczyc:
miśka: 1. Oblicz na ile sposobów można ustawic obok siebie 12 różnych książek?
2. Z talii 52 kart losujemy 3 karty.oblicz prawdopodobieństwo wylosowania co najmniej dwóch
króli.
9 kwi 14:51
Saizou : zad 1. 12!=
9 kwi 14:52
Ajtek: Wg mnie 12!*2, gdyż można książi ustawiać od prawej do lewej i od lewej do prawej.
9 kwi 14:57
rumpek:
Ajtek
przykład:
K
1 K
2 K
3 = 3!
1
o − − − (3 możliwości mamy)
2
o −− (2 możliwości, jedna zajęta)
3
o − (tylko jedna możliwość 2 zajęte)
3 * 2 * 1 = 3!

Także tu 12!
9 kwi 15:02
Ajtek: Faktycznie

.
9 kwi 15:05
rumpek:
Zad 2.
| | | | 52! | | 52! | | 50 * 51 * 52 | |
|Ω| = C523 = | = |
| = |
| = |
| = |
| | | 3! | | 3! * 49! | | 1 * 2 * 3 | |
= 17 * 25 * 52
| | | | | | | |
|A| = C43 + C482 * C41 = | + | * | = 4 + 48 * 6 = 4 + 288 = 292 |
| | | | |
| | 292 | | 146 | | 73 | | 73 | |
P(A) = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 17 * 25 * 52 | | 17 * 25 * 26 | | 17 * 25 * 13 | | 5525 | |
9 kwi 15:10
rumpek:
Ajć, widzę, że ty szukałeś wskazówek a nie rozwiazań

[ tytuł postu ]
Zad 1 − permutacje (lub regułą mnożenia)
Zad 2 − kombinacjami
9 kwi 15:12
miśka: Dziękuję za pomoc
9 kwi 16:04