mniam: dla jakich wartości parametru p wielomian w(x)=x
3 -3px+9p-27 ma trzy pierwiastki
rzeczywiste... kto zrobi

?
13 maj 15:05
Fjodor <wrocek>: proste, musisz wyciągnąć przed nawias to co trzeba i masz:
(x-3)3-3p(x-3)= (x-3)(x2 + 3x + 9) - 3p(x-3)= (x-3)(x2 + 3x + 9-3p)
masz juz 1 pierwiastek (3) liczysz kolejne 2 z delty
Δ= 9-4(9-3p)= 9-36 + 12p= -27 +12p
Δ>0 aby otrzymać 2 pierwiastki
-27 +12p>0
12p>27
p>27/12
p>9/4
p>2 1/4
ale pierwiastki muszą być różne wiec ta 3 która stoi przed nawiasem funkcji kwadratowej
nie może być pierwiastkiem wiec trzeba ją jakby stamtąd wyjąć, bo nie wiem czy ona tam
jest.
wiec Q(3)≠0
Q(3)= 9+9+9-3p
27-3p≠0
p≠9
OPD: p∈(2 1/4,9)u(9,∞)
pozdro elorap!
13 maj 15:53
mniam: dzieki bardzo
13 maj 16:07
Niki.....: jesteś wielki, że to zrobiłeś, a możesz wytłumaczyć początek

jesteś pewien, że po
wymnożeniu wszystkiego (x-3)
3-3p(x-3) otrzymasz to samo co jest w funkcji w treści
zadania podane

?
13 maj 16:09
mniam: tam powinno byc zapisane x3 - 27 to wtedy jest prawidlowy wzor skroconego mnozenia
13 maj 16:16
fjodor: no sorki macie rację pomyliłem się tam powinno być x3 - 27
Niki na samym początku wyrzucasz wszystko przed nawias zapisujesz sobie x3 -27-3px+9p
potem przed nawias 3p i masz x3 - 27 -3p(x - 3) potem (x3 -33) - 3p(x-3) i tak samo
jak dalej tam pisałem.
13 maj 19:47
b.: ,,ale pierwiastki muszą być różne'' - w zadaniu nie było o tym mowy, więc nie byłbym
pewien. Ile Waszym zdaniem pierwiastków ma wielomian Q(x)=(x-1)
3? Jeden czy trzy?
Pytam zupełnie serio
13 maj 19:50
eee: jeden potrójny ?
13 maj 20:45
f: musza być różne bo ja mam cała treść zadania w domu

...już po maturze wiec i tak pewnia
wam to nic ne da... Skoro jest do potęgi 3 to 3 pierwiastki! nawet jak sa one te same to
sa to 3 pierwiastki
14 maj 18:25
b.: chyba jednak w szkole nie ma czegoś takiego jak ,,pierwiastek potrójny''

sorry za sianie wątpliwości zaraz przed maturą
15 maj 00:50