?
Anula: Przekrój osiowy stożka jest trójkątem prostokątnym. Objętość stożka jest równa 9 pi. Jaka
długość ma tworząca stożka. Mam tylko jedną daną i nei wiem co mam z tym zrobic
9 kwi 14:48
Basia:

α+α=90
2α=90
α=45
stąd wynika, że r=h
V =
13πr
2r =
13πr
3 = 9π
dokończ już sama
9 kwi 14:54
Anula: wytłumacz mi jeszcze raz czemu r=h? bo nie rozumiem
9 kwi 14:56
Anula: w ogóle dla mnei przekrój osiowy to tr, równoramienny i nie widzę żeby przekrój osiowy był tr
prostokatnym chyba że się go podzieli
9 kwi 14:58
Anula: okej już wiem czemu r=h
9 kwi 15:01
Basia:
Przecież sama wyraźnie napisałaś, że jest trójkątem prostokątnym.
Oczywiście nie zawsze musi tak być, ale może i właśnie jest.
No to musi to być trójkąt prostokątny równoramienny 45, 90, 45
no to te małe trójkąty też są prostokątne równoramienne (45, 90, 45) ⇒ h=r
9 kwi 15:01
Anula: teraz zobaczyłam że jak jest 45 stopni to przyprostokątne to a i a Dzięki
9 kwi 15:05