kąty
zbk :

W trójkąt ABC w którym miara kąta BAC wynosi α, a miara kąta ABC wynosi β, wpisano okrąg.
Punkty K, L, M są punktami styczności okręgu odpowiednio z bokami AB, BC i AC. Wykaż, że kąt
moje wnioski połącze AO i mam dwusieczną kąta MAK tak samo z drugiej strony oraz połącze OK
powstają dwa trójkąty prostokątne i dalej mam kłopot wiadomo kąt AOK będzie 90−α kąt KOB tak
samo
i dalej mam kłopot prosze o pomoc
9 kwi 14:09
rumpek:
Dowód:
|∡ACB| = 180
o − α − β.
Rozpatrzmy czworokąt MOLC ma on dwa kąty proste (promienie się stykają) Bez trudu obliczymy
kąt:
|∡MOL| = 360
o − 90
o − 90
o − 180
o + α + β = α + β
| | α + β | |
Teraz z wiadomości o kącie środkowym wiemy, że |∡MKL| = |
| |
| | 2 | |
c.n.u.

[
https://matematykaszkolna.pl/strona/465.html ]
9 kwi 14:28
Basia:
KOM = 360−90−90−α = 180−α
KOL = 360−90−90−β = 180−β
MOL+KOM+KOL = 360
MOL = 360 − 180+α − 180 + β = α+β
9 kwi 14:36
zbk : dzieki wielkie
9 kwi 15:05
pigor: np. tak :z warunków zadania :
|∡ACB|=
|∡MCL|=180o−(α+β) , a łącząc O z M i O z L otrzymuję środkowy
∡MOL oparty
na łuku (cięciwie) ML ; dalej
OM ⊥ AC i OL ⊥ BC, czyli |∡OMC|+|∡OLC|=180
o w czworokącie MCLO, to
|∡MOL|+|∡MCL|=180
o ⇔
|∡MOL|=180
o−MCL|=180
o−[180
o−(α+β)]= 180
o−180
o+(α+β)=
α+β ,
zatem
|∡MKL| =
12|∡MOL|=
12(α+β) c.b.d.w. − jako kąt wpisany w kolo oparty na
tym samym łuku co środkowy ∡MOL . ...
9 kwi 15:13