dla n = 4k + 1 gdzie k = 0,12,.... będziesz miał 1 dla n = 4k + 2 gdzie k = 0,1,
mmatix: Oblicz sumę wszystkich wyrazów skończonego ciągu arytmetycznego an=3n−5 jeśli ma on
nieparzystą liczbę wyrazów a suma wyrazów o numerach nieparzystych jest równa 78.
9 kwi 13:46
ICSP: Fajny tytuł
9 kwi 13:48
ICSP: 143
9 kwi 13:57
mmatix: zgadza sie, tylko potrzebowałbym jakiś wskazówek jak to zrobić
9 kwi 14:04
ICSP: rozbij na dwa ciągi

jeden o wyrazach parzystych
drugi o nieparzystych
policz sumę drugiego a obliczysz ilość wyrazów
9 kwi 14:06
mmatix: hmm rozbić na dwa ciągi tzn? w sensie jak one mają wyglądac?
9 kwi 14:14
ICSP: policz sobie najpierw trzy pierwsze wyrazy :
bn = a1 , a3 , ... , ak+1
cn = a2 , a4 , ... ak
9 kwi 14:15
mmatix: to mam a1=−2, a2=1, a3=4 i r=3
9 kwi 14:15
ICSP: teraz tworzysz ciąg bn o wyrazach nieparzystych
Oczywiste jest że będzie on arytmetyczny.
9 kwi 14:18
mmatix: okey, mam, wyszło.
Dzieki!
9 kwi 14:24
Basia:
to co napisałeś jest prawdą dla ciągu a
n
teraz tak:
parzyste to b
n=a
2n = 3*2n−5 = 6n−5 (arytmetyczny b
1=1 r=6)
nieparzyste to c
n = a
2n−1 = 3(2n−1)−5 = 6n−8 (arytmetyczny c
1= −2 r=6)
S
cn = 78
| | c1 + c1 + (n−1)*r | | 2*(−2) + (n−1)*6 | |
Scn = |
| *n = |
| *n = |
| | 2 | | 2 | |
(−2 + (n−1)*3)*n = (−2+3n−3)*n = 3n
2−5n
3n
2−5n=78
wylicz n
ostatni wyraz ciągu a
n ma numer 2n−1
9 kwi 14:24