matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wykaż że log....
Mała:
Wykaż ,że log
3
a−log
3
b=log
3
a
b
prosze o rozwiązanie
9 kwi 13:40
Basia:
dowód: oznaczamy: log
3
a = x ⇔ 3
x
= a log
3
b = y ⇔ 3
y
= b
a
3
x
a
liczymy:
=
= 3
x−y
⇔ log
3
= x−y = log
3
a − log
3
b
b
3
y
b
c.b.d.u.
9 kwi 14:43