Wykres
ANNN: Punkt(x,y) należy do wykresu pewnej proporcjonalności odwrotnej . Oznacza to, że do tego
wykresu należy również pkt:
A. (2x,2y)
B. (√2x, 1/√2 y)
C. (x2,y2)
D. (1/x, 1/y)
:(
9 kwi 13:26
pigor: ... otóż punkt (x,y)∊ wykresu y=
ax ⇔
x*y=a ,
gdzie
a=const. , a więc tu punkt
(√2x, 1√2) także, bo
√2x *
1√2y = x*y = a , czyli odp.
B . ...
9 kwi 13:39
Kasia: proszę o wytłumaczenie
22 wrz 13:29
Kasia:
22 wrz 13:57
sushi_ gg6397228:
czego nie rozumiesz?
22 wrz 14:11
Kasia: tego co napisał pigor
22 wrz 14:13
sushi_ gg6397228:
co to jest proporcjonalność odwrotna?
22 wrz 14:15
Kasia: zależność między dwiema zmiennymi wielkościami x i y?
22 wrz 14:18
Rafał28:
Czym jest proporcjonalność odwrotna?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Proporcjonalno%C5%9B%C4%87_odwrotna
Wiedząc, że punkt S(x, y) należy do wykresu to prawdziwa jest tożsamość:
xy = a = const (stała)
Mamy punkt A(2x, 2y).
Sprawdzamy iloczyn jego współrzędnych:
2x * 2y = 4 (xy) = 4 * a (stała, bo iloczyn dwóch stałych liczb jest liczbą stałą)
Pozostałe przykłady podobnie się robi.
22 wrz 14:19