trojkat
blogther:

mam taki trojkat i mam wyznaczyc długosc boku BC wiem ze
AB = a
∡CAB= 3α
∡ABC = α
czyli β = 180
o − 4α
moge to zapisac tak
sinβ = sin(180
o − 4α)
sinβ = −sin4α mozna tak?
i jescze jedno pytanie jesli sinβ = −sin4α to czy cosβ = − cos4α?
9 kwi 13:24
Basia:
kąt jest dobrze policzony
funkcje już nie całkiem
β=180−4α ⇒
sinβ=sin(180−4α) = sin4α (nie −sin4α)
cosβ=cos(180−4α) = − cos4α
9 kwi 14:47
blogther: no tak bo w drugiej cwiartce sinus jest dodatni
a jak mam policzyc ten bok BC to nie jest przeciaz trojkat prostokatny wiec funkcje
trygonometryczne odpadaja twierdzenia cosinusów tez bo nie znam długosci AC wiec jak?
9 kwi 15:15
Basia:
ale znasz AB=a; twierdzenie sinusów
9 kwi 15:19
blogther: no o tym twierdzeniu zapomniałem
dzieki
9 kwi 15:41
blogther: ok to jeszcze jedno pytanko skoro sinβ = sin4α to czy moge napisac ze β = 4α i bede mogł
policzyc wtedy ile wynosi te kat α bo jak tak własnie zrobiłem to wyszło mi ze β = 90o a α =
22,5o?
9 kwi 16:04
blogther: choziaz i tak to nie wiele da bo nie znam a wiec nie moge podac kakretnej wartosci długosci
tego boku
9 kwi 16:11