które wyrazy ciągu an=4sin(n*u{π}{2}) są ujemne a które większe od 3?
aqlec: które wyrazy ciągu an=4sin(n*
π2) są ujemne a które większe od 3?
i mam nierówność
4sin(n*
π2)<0
i nie wiem jak to za bardzo rozwiązać
9 kwi 13:20
9 kwi 13:22
aqlec: mimo wszystko dalej nie wiem, bo nie wiem co mam zrobić z tym n przy sinusie
9 kwi 13:25
ICSP: | | π | |
dla n = 1 będziesz miał sin |
| = 1 |
| | 2 | |
dla n = 2 sinπ = 0
dla n = 4 = sin2π = 0
.
.
.
dla n = 4k + 1 gdzie k = 0,12,.... będziesz miał 1
dla n = 4k + 2 gdzie k = 0,1,2 ... będziesz miał 0
dla n = 4k + 3 gdzie k = 0,1,2 ... będziesz miał −1
dla n = 4k gdzie k = 1,2,.... będziesz miał 0
odp sama się nasuwa.
9 kwi 13:28
aqlec: a skąd sie wzięło to n=4k+1, n=4k+2 itp?
9 kwi 13:38
ICSP: wymyślone na podstawie obserwacji zachowania wyrazu ciągu. Wypisz sobie jeszcze kilka jeśli
tego nie widzisz.
9 kwi 13:39
aqlec: dalej tego nie widze..:(
9 kwi 13:49
ICSP: a nie widzisz zę wartość jedynki bedzie taka sama jak 5 oraz 9 oraz 13 ?
będą się powtarzać co 4.
tak samo wartość 2 taka sama jak 6 , 10 , 14. Skoro widać jakieś zależności być może można
zapisać te zależności za pomocą jakiegoś wzoru. Może to być ciąg arytmetyczny o odpowiednio
dobranych wyrazach.
9 kwi 13:51
aqlec: aha, juz coś zaczynam rozumieć, muszę sobie to jeszcze przeanalizować, ale bardzo Ci dziękuję
9 kwi 13:54