Trygonometria
Jola: nie potrafie tego za nic w swiecie rozwiazac:(
a) Jeśli dla kąta ostregoα spełniona jest równość tgα=sin20º/sin70º, to:
A= α∊<0º;30º> B=α∊<30º,45º> C=α∊<45º,60º> D=α∊<60º,90º>
b) Dla dowolnego kąta ostrego α wyrażenie cosα*tgα/sinα jest równe:
A=sin45º B=√2sin45º C=cos60º D=1/2cos60º
c) Dany jest trójkąt ABC w którym |AB|=6cm, |AC|=2√2 cm, a kąt CAB ma miarę 60º. Pole tego
trójkąta jest równe:
A=6cm2 B=6√2cm2 C=6√3cm2 D=3√2cm2
9 kwi 13:16
Basia:
| | sin20 | | sin20 | |
tgα= |
| = |
| = tg20 ⇒ α=20 |
| | sin(90−20) | | cos20 | |
| | √2 | | 2 | |
√2*sin45 = √2* |
| = |
| =1 |
| | 2 | | 2 | |
jaki wniosek ?
| | 1 | |
P = |
| *|AB|*|AC|*sin(∡CAB) |
| | 2 | |
podstaw i policz
wartości funkcji trygonometrycznych kątów 30,45,60 masz tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/strona/421.html
9 kwi 13:22
Jola: Mam też wzory, ale nadal nie potrafię tego rozwiązać **
9 kwi 21:10