Działania na liczbach
Marl: 1.dany jest prostokąt ABCD o sąsiednich bokach długości x cm i 4x cm. Gdyby każdy bok
prostokąta wydłużyć o 2 cm to stosunek jego sąsiednich boków byłby równy 3. Jakie jest pole
prostokąta ABCD?
2. Mianownik ułamka jest o 3 większy od jego licznika. Gdyby licznik i mianownik tego ułamka
zmniejszyc o 2, to ułamek ten byłby równy 0,5. Suma licznika i mianownika tego ułamka jest
równa:
A−13, B−11, C−9, D−7
3. Dla x≠0 wyrażenie x3−1/ x3+x2+x jest równe
A: 1/x B: −1/x+1 C: −1/x2+x D: x−1/x
Prosze o pomoc
9 kwi 13:05
asdf: 1)
3x + 6 = 4x + 2
−x = −4
x = 4
9 kwi 13:09
asdf: 2)
2x − 4 = x + 1
x = 5
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
5 + 8 = 13
9 kwi 13:15
asdf: | x − 1)(x2 + x + 1) | | x − 1 | |
| = |
| |
| x(x2 + x + 1) | | x | |
Odp: D.
9 kwi 17:25