Prosze o pomoc :)
tro: 1. W trapezie równoramiennym kąt przy dłuższej podstawie ma miarę 3 razy mniejszą niż kąt przy
krótszej podstawie. Wyznacz kąty trapezu.
Czy wynik to będzie : 45 , 45, 15, 15?
Zrobiłam:
360 stopni = 8L
L= 360/8 = 45
L/3 = 45/3=15
9 kwi 12:58
Basia:
α policzyłeś dobrze, ale przecież to są kąty α i 3α czyli: 45; 45, 135 i 135
9 kwi 13:04
asdf: jak może wyjść 45,45,15,15 skoro musi być 360?
Moja odp to: 135,135, 45,45
L = 45
3L = 135
9 kwi 13:05
tro: Takie kąty wyszły mi jak zrobiłam w trapezie równoramiennym kąt przy dłuższej podstawie ma
miarę (3 razy większa )
9 kwi 13:08
tro: Ok, ok dzięki
9 kwi 13:09
tro: a jeśli byłoby 3 razy większą to kąty byłyby takie same 45, 45, 135, 135?
9 kwi 13:19