obliczyc granice
madzia: obliczyc granice :
a) lim
x→
−∞(
√x2+x−
√x2−1)
| | √x2+x−x | |
b) limx→+∞ |
|
|
| | x√x2+1−x | |
| | 2x+3 | |
c) limx→+∞( |
| )x+1 |
| | 2x+1 | |
16 kwi 18:40
..........: takie male pytanie czy w podpunkcie a jest − (minus)nieskonczonosc
16 kwi 18:45
madzia: tak tam jest minus
16 kwi 18:47
..........: sorki ale sie za to nie biore... dziwne te przyklady jakies sa...
16 kwi 18:49
lisek:
b) limx→+∞ √x2+x−xx√x2+1−x=limx→+∞ √x2+x−x√x4+x2−x3=
=limx→+∞ √√x2x2(X2+1−x)=√1x2(X2+1−x=0
16 kwi 18:50
lisek: ale krzaki
16 kwi 18:51
madzia: choroba niezbyt wiem co tam jest napisane
16 kwi 18:52
lisek: za chwilę przepiszę to jakoś lepiej
16 kwi 18:56
lisek:
a) trochę dziwny przykład, bo wartość pod pierwiastkiem może być tylko wartość dodatnia,
a to dąży do −∞, więc chyba granica jest w 0.
b) √x2+x−x √x2
limx→∞−−−−−−−−−−−−−− = limx→∞−−−−−−−−−=limx→∞−−−−−−−−−−−
√x4+x2−x3 √x2(x2+1−x)
1
=limx→∞−−−−−−−−−= 0
√x2+1−x
c) nie bardzo potrafię odczytać
16 kwi 19:18
madzia: w c) w nawiasie jest 2x+3 kreska ułamkowa 2x+1zamykam nawias do potęgi x+1
16 kwi 19:23
lisek: mam pomysł na rozwiązanie tego c), ale muszę lecieć dasz sobie radę. Rozbij ten ułamek na
dwa − w pierwszyn u góry będzie 2x+1 a w drugim będzie 2. Z pierwszego ułamką będzie 1 a
z drugiego spróbuj doprowadzić ułamek do postaci takiej, żeby granica wyszła równa
liczbie e. Powodzenia
16 kwi 19:33
madzia: postaram sie, dzieki.
16 kwi 19:37
madzia: jesli ktos wie jak policzyc a) lub c) to czekam
16 kwi 19:38
madzia: wiecie jak to znobic?
16 kwi 20:36