funkcja kwadratowa
blogther: Dana jest funkcja f okreslona wzorem f(x) = x2 − mx + 2m. Funkcja g przyporzadkowuje kazdej
liczbie rzeczywistej m najmniejsz wartosc funkcji w przedziale <−1;1> wyznacz wzor funkcji g.
wyznaczyłem dziedzine funkcji f(x) Df = (−∞;0) u (8;+∞) funkcja f najmniejsza wartosc
przyjmuje w wierzchołku czyli xw = m co dalej?
9 kwi 12:20
blogther: BASIA mam pytanie czy masz jakis pomysł na to zadanie?
9 kwi 13:18
blogther: podbijam
9 kwi 15:16
blogther: moze ktos cos powiedziec o tym zadaniu?
prosze
9 kwi 15:43
pigor: ...

otóż, widzę to np. tak : zauważmy, że
f(−1)=1+3m, oraz
f(1)=1+m (przyda się),
a
f(x)= x
2−2
m2x+
14m
2+2m−
14m
2=
(x2−m2)2−14(m2−8m) , więc
g(m)=−14(m2−8m) ⇔ −1<
m2 < 1 ⇔
−2< m <2 , zaś
jeśli |
m2| ≥1 , czyli ⇔
m2≤−1 lub
m2≥1 ⇔
m ≤−2 lub
m ≥2 :
g(m)=f(−1)=
1+3m ⇔ f(−1)<f(1) ⇔ 1+3m<1+m ⇔ m<0 i m≤−2 ⇒
m ≤−2
lub
g(m)=f(1)=
1+m ⇔ f(1)<f(−1) ⇔ 1+m<1+3m ⇔ m>0 i m≥2 ⇒
m ≥2 , a więc
podsumowując :
1+3m gdy m∊(−
∞;−2> ,
g(m)= −
14(m
2−8m) gdy m∊(−2;2) , . ...

1+m gdy m∊<2;+
∞) .
9 kwi 16:21
blogther: czy musze tutaj wyznaczac dziedzine funkcji f(x)?
9 kwi 16:44
pigor: ... funkcja f to funkcja kwadratowa i D
f=R , czyli x∊R i tyle

, natomiast wartości
najmniejszej f szukasz tylko w przedziale <−1;1> ⊂ R (w takim przedziale , czyli
podzbiorze takich x , zbioru R ) . ...
9 kwi 16:54
blogther: f(x)= x2−2m2x+14m2+2m−14m2=(x2−m2)2−14(m2−8m) mozna dojsc do tego w
jakis inny sposob bo jakos nie przepadam za takimi rozłozeniami jak je w ogole zrobiłes
9 kwi 17:09
Eta:
| | m | | m2 | | m2 | | 1 | |
xw= |
| yw=f(xw)= |
| − |
| +2m= − |
| (m2−8m) |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
postać kanoniczna
f(x)= (x−x
w)
2+y
w=.............
9 kwi 17:14
blogther: faktycznie
9 kwi 17:15
Eta:
9 kwi 17:16
pigor: ... a ja , niestety odwrotnie , lubię właśnie tak

...
9 kwi 17:17
Eta:
Można zgadywać : co dodać , co odjąć? .... ( ale też są do tego wzory !
9 kwi 17:19
Eta:
@
pigor
| | m | | m | |
Widzę ponad to chochlika (zamiast (x2− |
| )2 ..... f(x)= (x− |
| ) ........... |
| | 2 | | 2 | |
9 kwi 17:22
Eta:
| | m | | 1 | |
f(x)= (x− |
| )2 − |
| (m2−8m) |
| | 2 | | 4 | |
9 kwi 17:24
blogther: a skad to wiemy ze g(m) = −14(m2 − 8m)
9 kwi 17:56
blogther: własciwie to ja nie wiem co te działania ktore ty wykonujemy maja nam dac poza tym ze szukamy
wzoru funkcji g?
9 kwi 17:58
blogther: i to jest cały moj problem z tym zadaniu ze nie wiem czego szukac poza tym wzorem funkcji g i w
jaki sposob mam tego szukac i to jest dla mnie cała trudnosc tego zadania
9 kwi 17:59