matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zbiór wartości
CocaCola:
bardzo proszę o pomoc Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x) =log
1\3
(x
2
− 2x + 10)
9 kwi 11:58
Basia:
szukamy zbioru wartości funkcji g(x) = x
2
−2x+10 Δ=(−2)
2
−4*1*10 = 4−40 = −36
−Δ
36
q =
=
=9
4a
4
ZW
g
= <9;+
∞
) f(x) jest malejąca bo podstawa logarytmu a=
1
3
<1 stąd wynika, że f(x) ≤f(9) = log
1/3
9 = −2 czyli ZW
f
= (−
∞
; −2>
9 kwi 13:17