trygonometria
zbk : Wyznacz wszystkie wartości α (α ≠ kπ, k C), dla których trzy liczby: ctgα, sinα, cosα (w
podanej kolejności) tworzą ciąg geometryczny
zadanie za 8 punktów więc pewnie jest troche liczenia doprowadziłem do postaci
6sin3α+sin2α−1=0
prosze o pomoc
9 kwi 11:14
zbk : ma ktos pomysl
9 kwi 15:18
Basia:
skąd tam 6 ?
9 kwi 15:20
rumpek:
zamiast α stawiam x
sin
3x = cos
2x
sin
3x = 1 − sin
2x
sin
3x + sin
2x − 1 = 0
Dla takiej postaci nie będzie rozwiązania, dlatego obstawiam, że źle przepisałeś
9 kwi 15:22
rumpek: nie będzie "ładnego" rozwiązania na poziom LO
9 kwi 15:23
Basia:
nie tak dawno było na forum w wersji ctgx, cosx, sinx
ale to z kolei jak na 8 pkt. chyba zbyt łatwe
9 kwi 15:26
rumpek:
| | 1 | |
Basiu myślę, że chyba chodziło ctgα, sinα, |
| cosα [tutaj tylko wymiernych |
| | 6 | |
pierwiastków trzeba będzie poszukać

]
9 kwi 15:28
Basia:
a możliwe; stąd byłoby to 6 w rozwiązaniu zbk
9 kwi 15:31
zbk : nie skopiowało przy cosx w poleceniu ma być 1/6
9 kwi 15:41
Basia:
no to tak jak rumpek napisał:
t = sinx
6t3+t2−1=0
szukaj pierwiastków wymiernych; możliwości to: ±1, ±12, ±13, ±16
9 kwi 15:44
rumpek:
| | cos2x | |
sin2x = |
| / * 6sinx |
| | 6sinx | |
6sin
3x = cos
2x
6sin
3x = 1 − sin
2x
6sin
3x + sin
2x − 1 = 0
W(x) = 6sin
3x + sin
2x − 1
D
−1 = {−1,1}
1
o Poszukam naturalnego dzielnika wyrazu wolnego:
W(−1) = 6 * (−1) + 1 − 1 ≠ 0
W(1) = 6 + 1 − 1 ≠ 0
2
o Poszukam wyrazów wymiernych:
D
6 = {−1,1, −2, 2, −3, 3, −6, 6}
( korzystam z
https://matematykaszkolna.pl/strona/121.html )
| p | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = {−1,1, − |
| , |
| , − |
| , |
| , − |
| , |
| } |
| q | | 2 | | 2 | | 3 | | 3 | | 6 | | 6 | |
Dla −1 i 1 już zostało sprawdzone, teraz resztę:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 6 | | 1 | | 3 | | 1 | | 4 | |
W( |
| ) = 6 * |
| + |
| − 1= |
| + |
| − 1 = |
| + |
| − |
| = 0 |
| | 2 | | 8 | | 4 | | 8 | | 2 | | 4 | | 4 | | 4 | |
od razu znalezione, teraz tylko podzielić

schematem Hornera np
9 kwi 15:49