Pytanie
Milena : Hej ma pytanie mam takie zadanie
oblicz objętość i pole powierzchni bryły obrotowej powstałej przez obrót trójkąta o boku
długości 5cm dookoła jednego z boków
to r i H tutaj też równają się 5 ?
9 kwi 11:00
Maciek: czy o tym Δ nic więcej nie wiadomo
9 kwi 11:31
Milena : Nie
9 kwi 11:34
Maciek: no to trzeba rozpatrzyć przypadki
9 kwi 11:36
Maciek: w sumie nie
9 kwi 11:37
Maciek: tylko to sobie rozrysuję
9 kwi 11:38
Milena : zapomniałąm dopisać to to trójkąt równoboczny
9 kwi 11:39
Maciek: jak się Δ obraca dookoła jednego z boków to powstają dwa stożki złączone podstawami
9 kwi 11:39
Maciek: ufff
9 kwi 11:40
Maciek: to narysuj sobie to
9 kwi 11:40
Maciek: z rysunku zauważysz, że r stożka = h trójkąta równobocznego
9 kwi 11:41
Maciek: a wysokość H stożka to połowa tego boku, wokół którego obracałaś Δ
9 kwi 11:42
Maciek: czyli H stożka = 2,5
9 kwi 11:42
Maciek: a "l" (tworząca stożka) też ma 5
9 kwi 11:42
Maciek: widzisz
9 kwi 11:43
Milena : myślalam że skoro równoboczny to wszystkie boki ma równe
9 kwi 11:43
Maciek: dobrze, ale o co chodzi?
9 kwi 11:43
Maciek: najprościej będzie jak sobie wytniesz Δ i zaczniesz go obracać dookoła jednego z boków
9 kwi 11:44
Maciek: bardziej można zrozumieć
9 kwi 11:44
Milena : nie rozumiem czemu H ma 2.5
9 kwi 11:51
Milena : no wyciełam obracam i itak nei wiem czemu H = 2,5
9 kwi 11:54
Maciek: bo skoro obracasz to z tego jednego boku Δ robią się dwie wysokości stośków
9 kwi 12:02
Maciek: są dwa te same stośki
9 kwi 12:02
Maciek: liczymy
9 kwi 12:08
9 kwi 12:15