zadanie
Max: Tworząca stożka jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 30O a jego wysokość jest
równa 12. Oblicz objętość tego stożka.
9 kwi 10:17
Maciek: Narysuj sobie ten stożek, wyznacz Δ wysokość, promień (to przyprostokątne Δ prostokątnego) i
tworzącą (przeciwprostokątna)
9 kwi 11:19
9 kwi 11:20
Maciek: H=12
9 kwi 11:20
Maciek: Pp=πr2
9 kwi 11:20
Maciek: czyli po podstawieniu V=4πr2
9 kwi 11:21
Maciek: więc potrzebujemy "r"
9 kwi 11:21
Maciek: | | 12 | |
obliczymy go z tego Δ i zauważ, że |
| = tg30 |
| | r | |
9 kwi 11:22
9 kwi 11:23
Maciek: r√3 = 36
9 kwi 11:23
Maciek: r = 12√3
9 kwi 11:24
Maciek: i wstawiamy "r" do wzoru na objętość V
9 kwi 11:24
Maciek: V = 4π(12√3)2
9 kwi 11:24
Maciek: V = 4π144*3
9 kwi 11:25
Maciek: V = 1728π [j3]
9 kwi 11:25
Maciek: to tyle
9 kwi 11:25