vv
monia: oblicz zawartosc procentowa skladnikow :
w mosiadzu powstalym ze stopienia 10kg miedzi,5kg cynku i 1kg olowiu
w zaprawie tynkarskiej powstalej ze zieszania 1kg cementu ,10kgpisku 3kg wapnia 2 kg
wody.
prosze o zapisy dzialan
16 kwi 18:34
anies: pierwszy punkt:
masa całkowita= 10kg+5kg+1kg=16kg
robisz proporcję:
100%−16kg
y−1 kg
y=6,25% (ołów)
5*6,25=31,25% (cynk)
10*6,25=62,5% (miedź)
drugi punkt:
masa całkowita= 1kg+10kg+3kg+2kg=16kg
proporcja:
100%−16kg
z−1kg
z=6,25% (cement)
6,25*10=62,5 (piasek)
6.25*3=18,75% (wapień)
6,25*2=12,5% (woda)
i już. banał
17 kwi 16:11