Prawdopodobienstwo.
Karola: Oblicz prawdopodobieństwo, że w rzucie pięcioma sześciennymi kostkami do gry otrzymamy
sumę oczek różną od 28.
Mogłabym prosić o sprawdzenie tego zadanka

Nie wydaje sie trudne

Wyszlo mi ze P(A)=7774/7776, jednak nie jestem pewna tego wyniku.
16 kwi 18:01
Karola: Nooooo

Zadanko nie jest trudne
16 kwi 18:34
Karola: up
16 kwi 19:00
radek: wydaje mi sie ze bedzie to 157/162 , bo sa dwie mozliwosci: 6,6,6,6,4 lub 6,6,6,5,5 ale
trzeba je wymieszac 2*P5 = 2*120 = 240
omega= 65
P(A')= 240\7776= 5\162
P(A)= 1−5\162=157\162
18 kwi 15:59
radek: mam to samo zadanie do wyliczenia i jestem ciekaw czy dobrze mysle?
18 kwi 16:06
Karola: Ja wlasnie zalozylam ze kolejnosc tych liczb nie ma znaczenia

i stad moj wynik

Sernik?
18 kwi 22:03
Jacek Karaśkiewicz:
|Ω| = 6
5 = 7776
| | 5! | | 5! | |
|A'| = |
| + |
| = 5 + 10 = 15 |
| | 4! | | 3! * 2! | |
| | 15 | | 7761 | |
P(A) = 1 − P(A') = 1 − |
| = |
| |
| | 7776 | | 7776 | |
Przy liczeniu mocy zbioru wszystkich zdarzeń elementarnych i zdarzeń sprzyjających,
należy rozumieć dokładnie co się liczy i jak.
Wszystkich zdarzeń jest 6
5, ale trzeba pamiętać, że takie serie rzutów: (4, 4, 4, 4, 3),
(4, 4,4, 3 ,4) liczone są osobno − dlatego przy zliczaniu możliwości wystąpienia takiej
serii rzutów, której suma wynosi 28 musimy o tym pamiętać i oddzielnie zliczać np. (6,
6, 6, 6, 4) i (4, 6, 6, 6, 6).
A więc gdy liczymy na ile sposobów można otrzymać np. (6, 6, 6, 5, 5) musimy uwzględnić
permutację elementów. Ponieważ jednak chcemy wykluczyć permutację elementów
powtarzających się (6−tek i 5−tek), więc musimy dzielić przez liczbę ich permutacji.
| | 5! | |
Dlatego |A'| = ... + |
| |
| | 2! * 3! | |
Licznik odpowiada za permutację wszystkiego, mianownik odrzuca ponowne zliczanie takich
rzutów, u których jedynie permutowały te same elementy.
Przepraszam, za być może nieco skomplikowane tłumaczenie, w razie czego proszę pytać.
Pozdrawiam.
18 kwi 22:55
WW: Jacek wyjasnij jeszcze raz sprawe ze zbiorem A
19 kwi 12:53
radek: Zgadza sie masz racje rozpisalem sobie zdarzenia elementarne: 4,6,6,6,6 ; 6,4,6,6,6 ;
6,6,4,6,6 ; 6,6,6,4,6 ; 6,6,6,6,4 potem 5,5,6,6,6 ; 5,6,5,6,6 ; 5,6,6,5,6 ;
5,6,6,6,5 ; 6,5,5,6,6 ; 6,5,6,5,6 ; 6,5,6,6,5 ; 6,6,5,5,6 ; 6,6,5,6,5 ; 6,6,6,5,5 w
sumie jest ich 15

a wiec 15/6
5 to zdarzenie przeciwne

ale ciezko zrozumiec
jak to z permutacji wyliczyc

dlaczego naprzyklad szóstkami nie mieszam? wkoncu jak
przestawie szostki to dojda mi kolejne zdarzenia elementarne?
19 kwi 12:59
Jacek Karaśkiewicz: Już tłumaczę. Jeżeli mam taki taki układ (a1, a2, a3, a4, a5), gdzie a1 = 6, a2 =
6, a3 = 6, a4 = 5, a5 = 5 i będę permutował ten układ to dostanę np. (a2, a1, a3,
a5, a4) i (a1, a3, a2, a4, a5) i są to z punktu widzenia permutowania inne
układy. U nas jednak ponieważ a1 = a2 = a3 oraz a4 = a5, więc chcielibyśmy np.
takie układy, które podałem wyżej potraktować jako jeden układ, a nie jako 2 (lub
więcej), bo w przeciwnym wypadku otrzymywalibyśmy wielokrotnie np. (6, 6, 6, 5, 5), gdyż
szóstki na początku tego układu mogą się poustawiać na 3! sposobów. A tego nie chcemy.
Innymi słowy: chcemy układy (61, 62, 63, 51, 52) i (62, 61, 63, 52, 51) oraz
inne tego typu traktować jako jeden układ, a nie wiele układów. Dlatego musimy wykluczyć
permutowanie tych samych elementów, czyli w przypadku naszego zadania − trzech szóstek i
dwóch piątek w układzie (6, 6, 6, 5, 5) i czterech szóstek w układzie (6, 6, 6, 6, 4).
19 kwi 14:07