Jaka jest ostatnia różna od zera cyfra liczby 2009! ?
marcin: Jaka jest ostatnia różna od zera cyfra liczby 2009! ?
16 kwi 18:00
Bogdan:
9
16 kwi 22:50
Zosia: dlaczego? mi się wydaje, że 8
16 kwi 23:00
b.: Na pewno parzysta, bo 2009! dzieli się przez 2 w potędze wyższej niż przez 5.
16 kwi 23:03
Bogdan:
To zależy, jak kto widzi, ale z ciekawości spytam, gdzie Zosiu w liczbie 2009
widzisz 8?
16 kwi 23:03
marcin: Bogdan: jedyne możliwości to 2,4, 6 albo 8, ale problem w tym, że nie mogę znaleźć
żadnego cyklu, żadnej prawidłowości
19 kwi 11:38
tim: Bogdan, to było 2009
!
19 kwi 12:14
marcin: wiem, tzn. sądzę, że każda piątka (a w całej silni jest ich 500) przesuwa domniemany
"cykl"
19 kwi 12:25
Bogdan:
Dziękuję za zwrócenie uwagi, że mamy tu do czynienia z silnią. Wziąłem wykrzyknik
przy liczbie 2009 za wołanie o pomoc.
Ciekawy wyłonił się problem. Jak wyznaczyć ostatnią niezerową cyfrę n! (silni).
Są gotowe programy, które radzą sobie z tym problemem. Chodzi jednak o to,
aby rozstrygnąć sprawę analitycznie.
Pomyślimy nad tym.
19 kwi 15:43
Mickej : ładnie mnie zabił zadaniem
19 kwi 15:54
Jacek Karaśkiewicz:
Ogólnie rzecz biorąc sprawa nie jest taka prosta. O zgrabnym analitycznym rozwiązaniu
(czyt. jakimś zwartym wzorze) można raczej zapomnieć, ale ostatnią różną od zera cyfrę
znaleźć się oczywiście da. Udało mi się znaleźć ciekawy artykuł na ten temat, który
napisany jest bardzo przystępnie, jednak dla licealisty może być trochę zbyt
skomplikowany. Niemniej jednak zachęcam do lektury:
http://www.mathpages.com/home/kmath489.htm
Nie będę przytaczał tutaj treści artykułu w całości oraz algorytmu jaki się stosuje,
jednak proces szukania ostatniej niezerowej cyfry wymaga sprowadzenia danej liczby (tej,
która siedzi pod silnią) do systemu o podstawie 5 (piątkowego), a następnie odszukania
odpowiednich liczb w tabelach zawierających powtarzające się sekwencje ostatnich
niezerowych cyfr pewnych liczb.
Na potrzeby naszego zadania: ostatnia cyfra wynosi
4.
PS. Artykuł jest w języku angielskim, ale gorąco zachęcam do przeczytania, gdyż czasami
warto wiedzieć jak zabierać się do pewnych spraw.
PS2. Również pod tym linkiem:
http://www.research.att.com/~njas/sequences/A008904
znajduje się kilka ciekawych informacji odnośnie
ciągu ostatnich cyfr (niezerowych) silni kolejnych liczb naturalnych.
19 kwi 17:56
marcin: rozwiązanie:
L(n) − ostatnia cyfra niezerowa
n = 5q + r
q>=1
r to liczba od 0 do 4
L(n) = 2qL(q)L(r) mod 10
19 kwi 19:51
Bogdan:
Dziękuję Jacku za informacje. Cytowane przez Ciebie artykuły już wcześniej widziałem.
Widać, że problem był już badany, myślę jednak, że warto mu się przyjrzeć.
19 kwi 19:54
tomek: marcin:
"L(n) − ostatnia cyfra niezerowa
n = 5q + r
q>=1
r to liczba od 0 do 4
L(n) = 2
qL(q)L(r) mod 10"
Ciekawe, rozwiązanie, o dziwo działa, znalazłem nawet jakieś uzasadnienie, ale nie wiem
czy dobrze zrozumiałem uzasadnienie tej rekurencji (poniżej link):
http://www.mathlinks.ro/Forum/viewtopic.php?p=577096#577096
23 kwi 19:05
marcin: ta
23 kwi 20:04