Martusia: Dane są wielomiany A(x) =3x2 +5x +2, B(x) =9x3 +3x2 +17x –4 oraz C(x) = mx +n Dla jakich
wartości współczynników m i n wielomiany B(x) + C(x) jest równy wielomianowi A(x) *C(x).
13 maj 14:20
xpt: zapisujesz równanie
B(x)+C(x)=A(x)*C(x)
i liczysz
9x3 +3x2 +17x –4 + mx +n = (3x2 +5x +2) (mx +n)
9x3 +3x2 +x (m+17) +n–4 = m* 3x3 + m* 5x2 + m*2x + n*3x2 + n*5x + n*2
9x3 +3x2 +x (m+17) +n–4 = m* 3x3 + x2 (5m + 3n) + x(2m+5n)+ 2n
9x3 -m*3x3 +3x2 -x2 (5m + 3n) +x (m+17) -x(2m+5n) +n–4 - 2n = 0
3x3(3-m) + (x2 3-5m-3n ) + x(m+17 -2m-5n) + n–4-2n = 0
3x3(3-m) + (x2 3-5m-3n ) + x(17 -m-5n) + –4-n = 0
3-m=0 i 3-5m-3n =0 i 17-m-5n=0 i -4-n=0
m=3 i 5m+3n=3 i m+5n=17 i n=-4
podstawiasz 3 za m i -4 za n
5(3)+3(-4)=3 i (3)+5(-4)=17
15-12=3 i 3-20=17
3=3 i 17=17
13 maj 14:38