wielomiany..
Krzysiek: Pomoze mi ktos?

Wielomian W(x) przy dzieleniu przez x−1, x−2, x−3 daje odpowiednio reszty 1,2,3. Wyznacz resztę
z dzielenia wielomianu W(x) przez iloczyn (x−1)(x−2)(x−3) ?
W(1)=1
W(2)=2
W(3)=3 i co dalej? jakokreslic ktorego stopnia jest ten wielomian ? czy w ogole to
potrzebne?
6 kwi 23:21
Godzio:
W(1) = R(1) = a + b + c = 1
W(2) = R(2) = 4a + 2b + c = 2
W(3) = R(3) = 9a + 3b + c = 3
6 kwi 23:23
Krzysiek: a po czym to poznac ze r(x) bd mial postac ax
2+bx+c

?
6 kwi 23:24
Godzio:
Max o jeden stopień mniej niż dzielnik
6 kwi 23:25
Krzysiek: to W(x) jest 4 stopnia ?
6 kwi 23:27
Maslanek: Albo większego. Niepowiedziane
6 kwi 23:28