z
blogther: prosze o sprawdzenie
log2(4x − 12) ≠ 0
log2(4x − 12) ≠log220
4x − 12 ≠ 1
dobrze to zapisałem
6 kwi 23:15
Maslanek: Jest okej...
Można od razu: loga b = 0 ⇔ b=1. Bez zbędnych męczarni.
6 kwi 23:18
Przewiduje pokój: oraz 4x − 12 > 0
6 kwi 23:25
Maslanek: Z przyzwyczajenia można machnąć.
Ale już na początku ustalamy, że 4x−12=1>0
6 kwi 23:30
blogther: czyli taki znak mam uzyc4x − 12 ≥ 1 tak?
7 kwi 00:05
blogther: ale ja tu licze miejsce zerowe
wiec zle napisałem powinien byc znak rownosci
7 kwi 00:06
blogther: jak to jest jesli szukam miejsca zerowego funkcji log2(4x − 12) to mysze to przyrownac do 0
tak?
log2(4x − 12) = 0
7 kwi 14:31
Mila: Tak, ale założenia zawsze trzeba zrobić.
7 kwi 15:02
blogther: jak skoncze zadanie ktore teraz robie to wrzuce całe zadanie bo to jest tylko kawełek mały
trzeba zrobic duzo wiecej a nie wiem jak
zaraz zamieszcze cała tresc za jakies 15 min
7 kwi 15:17
blogther: przepraszam jednak duzo wiecej czasu zajeło mi to zadanie
a zatem
Funkcja f jest okreslona wzorem f(x) = log
2(4x − 12).
a) narysuj wykres funkcji
wyznaczyłem dziedzine D
f = x ∊ (3; +∞) ← czy tak moge zapisac dziedzine jest to dobrz?
przekształciłem f(x) do postaci f(x) = log
2(x − 3) + 2 i narysowałem
| | 2|f(x)| | |
b) naszkicuj wykres funkcji g okreslonej wzorem g(x) = |
| .
|
| | f(x) | |
no i tu juz mam problem nie wiem co zrobic napisłem cos takiego
| | ⎧ | 1 gdy f(x) > 0 | |
| g(x) = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −1 gdy f(x) < 0 | |
załozenie f(x) ≠ 0 czyli x ≠ 3
co dalej
7 kwi 16:36
blogther: a nie x = 3 to nie jest miejsce zerowe tylko tam jest asymptota czyli dla podstawowej funkcji
log2x miejsce rerowe to jest 1 a ja mam funkcjie log2x przesunieta o wektor [3,2] to w jaki
sposob mam znalesc to miejsce zerowe?
7 kwi 16:52
blogther: kto pomoze?
7 kwi 17:01
blogther: prosze
7 kwi 17:15
blogther: nikt nie mam pomysłu na to zadanie?
7 kwi 19:28
blogther: juz mam pomyliłem sie tam wyzej powinno byc
| | ⎧ | 2 gdy f(x) > 0 | |
| g(x) = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −2gdy f(x) < 0 | |
f(x) = log
2(x − 3) + 2 = 0
f(x) = log
2(x − 3) = − 2
f(x) = log
2(x − 3) = log
22
−2
x − 3 =
14
x = 3
14 ← miejsce zerowe
czyli moja dziedzine D
f = x ∊ (3; +∞)
musimy przekształcic uwzgledniajac miejsce zerowe jakim jest 3
14
| | ⎧ | 2 dla x ∊ (314; +∞) | |
| g(x) = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −2 dla x ∊ (3; 314 | |
dobrze? wydaje mi sie ze tak.
7 kwi 20:45