Funkcja
Kasia: Błagam pomocy dane sa funkcje fx 16 − x do kwadratu podzielic na x+4 oraz
gx= −x+4 podaj dziedzine funkcji f ig tak,aby funkcje byly rowne
16 kwi 17:46
Spike: To ma wyglądać tak?
(16−x)2
f(x)=−−−−−−−
x+4
g(x)=−x+4
16 kwi 17:53
Spike: Czy f(x)=(16−x2)/x+4
16 kwi 17:57
Spike: odp
16 kwi 17:57
Bogdan:
założenie: x ≠ −4
| | (4 − x)(4 + x) | |
f(x) = |
|
|
| | x + 4 | |
f(x) = 4 − x oraz g(x) = 4 − x
Funkcje f(x) i g(x) będą równe wtedy, gdy D
f = D
g = R \ {−4}
16 kwi 18:00
Spike: f(x)=g(x)
(16−x2)/x+4=−x+4 x+4≠0 x≠−4, Df=R\{−4}− założenie
−x2+16=(−x+4)(x+4)
−1(x2−16)=−1(x−4)(x+4)
x2−16=x2−16
0=0
funkcja tożsamościowa, więc dziedziną jest cały przedział z założenia
przynajmniej ja bym tak zrobił
16 kwi 18:02
Kasia: Dzięki wielkie

jeszcze mam problem z jednym zadaniem

Dana jest funkcja f(x)=9xkwadrat
odjąć x do potęgi czwartej podzielic na pierwiastek z wartości bezwzględnej z x minus 3
(wartośc bezwz.obejmuje tylko x)
16 kwi 18:17