wielomian
maturzystka: dla jakich wartości parametrów a, b, c wielomian w(x) = x5 +ax4− bx3 −3bx2+2cx +12 jest
podzielny przez wielomian q(x)= x3 + 4x2+ x − 6
6 kwi 22:40
maturzystka: Jak najlepiej to rozwiązać ? Dzieląc w(x) przez q(x) myślę ze ciężko będzie dojsc do
rozwiązania, bo za duzo zmiennych.
Jakieś inne pomysły ?
6 kwi 22:48
Jack:
wsk. Znajdź pierwiastki q(x)
6 kwi 22:53
ZKS:
Jeżeli nie chcesz dzielić możesz też tak:
x3 + 4x2 + x − 6 = (x − 1)(x + 2)(x + 3)
Q(x) = (x − 1)(x + 2)(x + 3)
{W(1) = 0
{W(−2) = 0
{W(−3) = 0
{1 + a − b − 3b + 2c + 12 = 0
{−32 + 16a + 8b − 12b − 4c + 12 = 0
{−243 + 81a + 27b − 27b − 6c + 12 = 0
6 kwi 22:53
maturzystka: dziękuję pięknie, dalej sobie wyliczę
6 kwi 22:59