okrąg
Max: Siemaneczko

mam takie zadanko to zrobienia

Wyznacz środek i promień okręgu o równaniu x
2+y
2+4x−2y=0
to tyle

z góry dziękuje za rozwiązanie
6 kwi 21:42
Maslanek: (x
2+4x+4)+(y
2−2y+1)=5
Zwijamy we wzory skróconego mnożenia i mamy.
6 kwi 21:47
Max: a możesz to dokończyć
6 kwi 21:53
Maslanek: Nie... Trochę inicjatywy
6 kwi 21:56
Max: tyle że ja nie wiem

bo jak doprowadze do wzoru skróconego mnożenia to będzie miał jedno
działanie... a w zadaniu mam wyznaczyć środek i promień okręgu
6 kwi 21:57
Max: nawet nie wiem jak to doprowadzić do tego wzoru
6 kwi 21:58
6 kwi 21:59
Maslanek: (x−a)2+(y−b)2=r2
5=r2
S(a,b)
Tyle powinno pomóc
6 kwi 21:59
asdf: | | −b | |
Jak nie umiesz już tego zauważyć to licz delte, x0 = |
| |
| | 2a | |
x
2 + 4x + 4
6 kwi 21:59
Max: jezu... wzory to ja znam

tylko że zobacz w każdym nawiasie mam po trzy wyrazy.... a we
wzorze są po dwa... więc jeśli raczyłbyś mi to zawinąć do tego wzoru i potem wyjaśnić jak z
tego wyznaczyć środek i promień okręgu to był bym wdzięczny
6 kwi 22:01
Max: asdf: teraz to już mi kompletnie pomieszałeś w głowie...
6 kwi 22:02
Maslanek: (a+b)2=a2+2ab+b2
(a−b)2=a2−2ab+b2
6 kwi 22:02
asdf: Gdybyś to znał już byś wiedział jak to zrobić

Masz wszystko podane
6 kwi 22:02
Max: teraz to już nic nie wiem...
super...
6 kwi 22:04
asdf: Jak Ci pomieszałem w głowie? Nie umiesz delty wyliczyć?
6 kwi 22:05
Max: umiem... tylko trzymam się wersji Maslanka...
6 kwi 22:06
asdf: Max, albo widzisz, że x
2 + 4x + 4 = (x + 2)
2 albo jeżeli nie widzisz takiego czegoś to
| | −b | |
liczysz delte, wychodzi jedno rozwiązanie, ponieważ Δ = 0, a wzór na x0 = |
| , x0 = |
| | 2a | |
−2, we wzorze masz dla
Δ = 0 wzór:
(x − x
0)
2 = (x + 2)
2
6 kwi 22:08
asdf: Max, wszędzie piszesz "umiem to umiem tamto" a jakoś odpowiedzi jeszcze nie napisałeś...
6 kwi 22:09
Max: y
2−2y+1 to jak będzie

(y−2)
2 ?
6 kwi 22:10
Max: wzory... wzory to ja mam przed oczami. na delte i te inne pierdoły..
6 kwi 22:10
asdf: nie
6 kwi 22:11
Max: tylko że mam trudności z ich zastosowaniem.. bo robie błędy w obliczeniach
6 kwi 22:11
Max: to ile to będzie y2−2y+1 ?
6 kwi 22:11
asdf: no to popraw

powodzenia
6 kwi 22:12
Max: kur... wy to nie bardzo chętni jesteście do pomocy...
6 kwi 22:12
asdf: zrób to deltą najlepiej tka jak ja Ci napisałem post o godz 22:08
6 kwi 22:13
Max: wolałbym mieć gotowy wynik , i bym to przeanalizował, gdzie co jakie liczby i jak
podstawiacie... i w tedy bym skumał...
6 kwi 22:13
asdf: JAK CI POWIEM ODPOWIEDŹ TO NIE BĘDZIE WTEDY POMOC ROZUMIESZ

BO NIE ZROZUMIESZ TEGO I GÓWNO Z
TEGO BĘDZIE...
6 kwi 22:13
asdf: jak ma się wynik to każdy cwany

trafi się kolejny przykłąd z inną liczbą i nie wychodzi.
Przykład z godz 22:08, zaanalizowałeś sobie to? Nie! bo gdybyś to zrobił nie pytałbyś dalej
6 kwi 22:15
Max: mylisz się

jak mi podasz odpowiedź, to tego od razu nie spisze tylko przeanalizuje

brakuje mi tylko y
2−2y+1 i to przekształcić na wzór (a−b)
2
6 kwi 22:15
ZKS:
x2 − 2ax + y2 − 2by + c = 0
S (a ; b) r = √a2 + b2 − c
6 kwi 22:16
Max: zacząłem robić na wzorach skróconego mnożenia, to skończę na nich ,a nie od początku będę
liczył Δ
6 kwi 22:16
Max: (y−1)
2
6 kwi 22:17
asdf: @ZKS
Nie przesadzaj, chłop nie potrafi Δ obliczyć a co dopiero takiego wzoru zastosować..
@Max
weź to oblicz deltą i powiedz ile to wychodzi. Nie jestem złośliwy tylko chce Ci pomóc
6 kwi 22:18
asdf: BRAWO

!
teraz sprawdzenie:
(a − b)2 = a2 − 2ab + b2
(y − 1)
2 = y
2 − 2y + 1
2 = y
2 − 2y + 1
6 kwi 22:19
Max: ok mam już S(2, −1) r=√5
dzięki za "cudowną" pomoc
6 kwi 22:19
Max: przekształciłem tak jak Maslanek napisał na wzory skróconego mnożenia i mi wyszło.
a nie chciałem delty obliczać, ponieważ musiał bym się cofać do początku...
a jak zacząłem tak, to chciałem skończyć...
6 kwi 22:21
Maslanek: Na odwrót
S(−2,1)
6 kwi 22:21
asdf: jakbyś tyle nie marudził jaki ty wspaniały nie jesteś zrobiłbyś to szybciej
6 kwi 22:21
ZKS:
Raczej by potrafił to co stoi przy x i y podzielić przez −2 i by otrzymał środek okręgu.
6 kwi 22:22
Max: maslanek jak to na odwrót
6 kwi 22:23
asdf: No ja nie wiem co jest trudniejszego niż wyprowadzenie wzoru skróconego mnożenia. Tam tak samo
podkłada się liczby
6 kwi 22:24
Max: (x2+4x+4) = (x+2)2
(y2−2y+1) = (y−1)2
(x+2)2+(y−1)2 = 5
r=√5
S (2, −1)
6 kwi 22:24
Max: dobrze
6 kwi 22:25
asdf: Pewnie znowu będzie, że nie chce Ci pomóc, ale to ostatni post jaki tu piszę więc

(x
− a)
2 + (y
− b)
2 = r
2
6 kwi 22:27
Maslanek: +2=(−a) oraz −1=−b
czyli a=(−2), b=1
Stąd S(−2,1)
6 kwi 22:39