planimetria
blogther:

Dany jest trojkat ABC o kacie prostym przy wierzchołku C poprowadzono w tym trojkacie prosta
rownolegla do przeciwprostokatnej ktora przeciala bok AC w punkcie D i bok BC w punkcie E
oblicz długosc przyprostokatnych trojkata ABC wiedzac ze DE = a, ∡ABC = ∡DAE = α
moje pytanie brzmi gdzie bedzie kat ∡DAE musze dobudowac jeszcze jedna prosta łaczaca punkty A
i E?
6 kwi 21:31
Ajtek: Dobrze przepisałeś treść zadania?
6 kwi 21:39
blogther: tak
6 kwi 21:39
Ajtek: Z tego wynika, że tak.
6 kwi 21:44
blogther: w opowiedzi podali ze kat ∡ADE = 90o + α niby jak skoro bok AE nie jest ronoległy do AB ani DE
skad oni to wzieli
6 kwi 22:04
Ajtek: Trójkąty ABC i CDE są podobne.
∡ABC=∡DEC=α ⇒ ∡CDE=90−α, ∡CDA=180 ⇒ ∡ADE=90+α
6 kwi 22:57