funkca
ewcielinka: Zapisz wzór funkcji f, która każdej liczne n∊N+ przyporządkowuje największą liczbę całkowitą x
spełniającą nierówność x2 − 2nx − 8n2 < 0.
wyliczyłam pierwiastki
Δ=4n2+4*1*8n2 √Δ=6n
x1=4n
x2=−2n
I co dalej ?
6 kwi 21:17
asdf: tu masz nierówność, więc przedział

x
2 − 2nx − 8n
2 < 0
a = 1
b = − 2n
c = −8n
2
Δ = 4n + 32n
√Δ = 6n
a = 1; a > 0
ODP: n ∊ (−2;4)
6 kwi 21:58
maturzystka: ale mamy zapisac wzór funkcji f która każdej liczne n∊N+ przyporządkowuje największą liczbę
całkowitą x spełniającą nierówność x2 − 2nx − 8n2 < 0.
6 kwi 22:06
Maslanek: f(n)=4n jak mniemam, gdzie n∊N+
6 kwi 22:11
maturzystka: w odpowiedzi 4n + 1. Aa, czyli funkcja bedzie stała, a poniewaz n ∊N
+ to dlatego dopisujemy do
wzoru +1
6 kwi 22:22
maturzystka: sory, pomyłka. powinno byc 4n−1 .
6 kwi 22:29
Maslanek: Raczej nie takie wyjaśnienie... Ale nie mam pomysłu
6 kwi 22:29
ZKS:
Ponieważ 4n nie spełnia nierówności x2 − 2nx − 8n2 < 0 więc należy odjąć 1.
f(n) = 4n − 1 ∧ n ∊ N+
6 kwi 22:33
Maslanek: Ale x
1 nie musi być liczbą całkowitą...

Funkcja nie jest stała, tylko rosnąca.
rozwiązaniem jest:
[x
1] lub
[x
1]−1, jeśli x
1∊C
Wtedy f(n)=[x
1]=[4n] lub f(n)=[x
1]−1=4n−1
Czyli tak na prawdę mamy dwie możliwości
6 kwi 22:37
ZKS:
Przecież 4n nie spełnia nierówności.
6 kwi 22:41
ZKS:
Więc tylko f(n) = 4n − 1.
6 kwi 22:42
Maslanek: ale wartość całkowita z niej już jak najbardziej
6 kwi 22:42
ZKS:
Jeżeli n ∊ N to zawsze będzie wartością całkowitą dodatnią.
6 kwi 22:46
Maslanek: Tak. Problem w [x1]. Tak na prawdę to f(n)=4n − (wartości z przedziału <0, 1) ). W skrajnym
przypadku f(n)=4n − 1
6 kwi 22:57