kombinacje
zbk : kubuś puchatek zaprosił przyjaciela prosiaczka na podwieczorek. Miś o małym rozumku miał
ustawione na jednej półce 2 kubeczki zielone i trzy kubeczki niebieskie a na drugiej półce 1
talerzyk czerwony i po dwa talerzyki niebieskie i zielone.Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia
że ;
a)wybierając losowo jeden talerzyk i jeden kubeczek poda dla gościa komplet naczyń w jednakowym
kolorze
b)wybierając losowo dwa talerzyki i dwa kubeczki otrzyma dwa komplety z których jeden będzie w
kolorze zielonym a drugi w niebieskim
prosze o pomoc
6 kwi 21:07
zbk : w podpunkcie a wyszło mi 10/25 i nie wiem czy dobrze?/
6 kwi 21:54
Mila: Dobrze.
(K
z,T
z)lub(K
n,T
N)
6 kwi 22:08
zbk : a jak podpunkt b zrobić?
6 kwi 22:11
zbk : kurde no niewymysle dla podpunktu b ma ktos pomysl?
6 kwi 22:43
zbk: | | 2 | | 1 | | 2 | | 1 | | 3 | | 2 | |
czy bedzie P(B)= |
| * |
| * |
| * |
| * |
| * |
| |
| | 5 | | 4 | | 5 | | 4 | | 3 | | 3 | |
coś czuje że źle bo ta Ω jakaś zadduża ale chce sie upewnić
7 kwi 08:27
zbk : ?
7 kwi 17:57
Aga1.: b)
| | | | | |
IΩI= | * | −− spośród 5 talerzyków wybierasz 2 i spośród 5 kubeczków wybierasz 2. |
| | | |
| | | | | | | | | |
IAI= | * | * | * | −− 1talerzyk zielony i 1 kubeczek zielony i 1 talerzyk |
| | | | | |
niebieski i 1 kubeczek niebieski
7 kwi 18:10
zbk : dzieki wielkie
7 kwi 18:17