zadanie
Skropka: Help

Sprawdź, czy punkt P(−1,3) jest punktem przecięcia się prostych o równaniach y=2x+5 oraz
x−y+4=0
6 kwi 20:35
Mila: y=2x+5
x−y+4=0
podstawiam do II równania.
x−(2x+5)+4=0
oblicz x
6 kwi 20:39
ZKS:
Wstaw ten punkt do jednej i do drugiej funkcji i sprawdź czy będzie się zgadzało.
6 kwi 20:40
Skropka: x=9 ? i jak mam to x to co dalej ?
6 kwi 20:48
Skropka: co dalej

?
6 kwi 20:58
Skropka: halo jest tu kto

6 kwi 21:02
Mila: x−(2x+5)+4=0
x−2x−5+4=0
−x−1=0
x=−1
y=2*(−1)+5=−2+5=3
Punkt (−1,3) jest punktem przecięcia tych prostych
6 kwi 21:07
dero2005:
2x + 5 = x + 4
2x − x = 4 − 5
x = −1
y = 2*(−1) + 5 = −2 + 5 = 3
x = −1, y = 3
P(−1,3) jest punktem przecięcia tych prostych
6 kwi 21:08