logarytmy
Klaudiaaaaa: wykaz że log4 81 + log16 81= log2 27
6 kwi 20:33
Kia:
logbxlogba = logax
6 kwi 20:52
Kia: nie no zaraz ci napisze to inaczej
6 kwi 20:52
Ajtek: log481=log29
log1681=log23
log481+log1681=log29+log23=log227
6 kwi 20:57
Kia:
korzystamy z zasady: logbx / logba = logax
przekształcamy:
log481 + log1681= log281 / log24 + log281 / log216
= log281 / 2 + log281 / 4 = log281(12 + 14) = 34log281
= log2813/4 = log227
6 kwi 21:00
Skipper:
| log281 | | log281 | |
| + |
| =log227
|
| log24 | | log216 | |
2log
281+log
281=4log
227
log
281
3=log
227
4
log
23
7=log
23
7
6 kwi 21:03
Krzysiek: a tam nie powinno byc na koncu log2312
6 kwi 21:10