Oblicz prawdopodobieństwo
qwerty: Do kompletu 80 elementów układanki Puzzle ktoś dorzucił 20 elementów z innego zestawu.
Dwukrotnie wybieramy po jednym elemencie bez zwracania. Jakie jest prawdopodobieństwo,
że drugi kolejno wzięty losowo element tej mieszanki nie będzie należał do kompletu ?
Proszę o wytłumaczenie
Pozdrawiam
16 kwi 17:37
qwerty: Ω = 4950
nie mogę jednak wyliczyć zdarzenia A. W odpowiedziach P(A) = 1/5
16 kwi 17:39
zaq12wsx: podbijam, bardzo proszę o rozwiązanie
16 kwi 18:09
Kris_garg: Jak obliczyłeś Ω = 4950 ?
16 kwi 18:33
zaq12wsx: wybieramy 2 elementy spośród zbioru 100 elementowego:
16 kwi 18:41
zaq12wsx: a zdarzenie A próbowałem:
Nie mam pomysłów
16 kwi 18:46
Kris_garg:
Jesli mamy 10 losów z czego 1 wygrywa losujemy 2 losy ?
Jeśli mamy 20 losów z czego 2 wygrywają losujemy 2 losy ?
to jak obliczyć tzw moc A ?
16 kwi 19:51
zaq12wsx: jeżeli mamy 10 losów z czego 1 wygrywa to moc zbioru A (mniemam, że chodzi o
| | | | | |
prawdopodobieństwo wygrania) wynosi | * | = 9 |
| | | |
16 kwi 20:33
Jacek Karaśkiewicz: Wracając do treści zadania:
Nieprawidłowo policzona już jest moc wszystkich zdarzeń elementarnych.
Ponieważ kolejność losowania jest istotna więc mamy |Ω| = 100 * 99 = 9900
Jeśli chodzi o moc zbioru zdarzeń sprzyjających (nazwijmy ten zbiór A), to możemy:
1) wybrać pierwszy kawałek z 80 kawałków z kompletu, a drugi z poza kompletu
2) −||− z 20 kawałków z poza kompletu, a następny z pozostałych 19 kawałków z poza
kompletu
Czyli mamy |A| = 80 * 20 + 20 * 19 = 1980.
P(A) = 0.2
16 kwi 20:44