olo
OLO: witam czy jest ktos tak miły że rozwiąże mi całe to zadanie
podaj dziedzinę wyrażenia a następnie uproś je.jeśli liczba −1 należy do dziedziny
tego wyrazenia .oblicz jego wartośc dla x= −1
6 kwi 19:15
Aga1.: D=R−{2}
uprość i za x podstaw −1.
6 kwi 19:21
OLO: BARDZO PROSZĘ O ROZWIĄZANIE BO NIE WIEM JAK MAM TO ZROBIĆ JESTEM PUSTKA
I TO DUŻA Z MATMY
6 kwi 19:28
OLO: HEJ CZY MI KTOŚ TO ROZWIĄŻE PROSZĘ
6 kwi 19:48
Rodney: Hej...
Wiec tak...
Masz to praktycznie rozwiazane

w liczniku chodzi o to, ze stosujemy taki wzor, ze
a
2−b
2=(a−b)(a+b)
a w mianowniku korzystamy z:
a
2−2ab+b
2=(a−b)
2=(a−b)(a−b)
Dochodzimy do takiej postaci jaka podala Aga i skracamy (x−2), ktore powtarza sie w liczniku i
mianowniku

otrzymujemy:
Teraz podstawiamy
x=−1
6 kwi 20:20