F.Kwadratowa
Krzysiek: Pomocyy nie mam pomyslu juz jak to zrobic

rozpisalem tylko modół i nie wiem co dalej.
Funkcja g przyporządkowuje liczbie rzeczywistej "a" liczbę pierwiastków równania |3x
2+2x−1|=a
. Naszkicuj wykres tej funkcji.
6 kwi 18:18
Mia: przenieś a na lewą strone i licz Δ, bo liczba pierwiastków zależy od Δ: Δ>0 dwa pierwiastki,
Δ=0 jeden, Δ<0 zero pierwiastków
6 kwi 18:21
Krzysiek: nie bardzo rozumiem co mam z tym a zrobic bo Δ=16 modół rozpisywac musze ?
6 kwi 18:34
Krzysiek: g(x)= 3x2+2x−1−a? lub −3x2−2x+1−a ?
6 kwi 18:36
Krzysiek: licze delte w tych przypadkach ? i porównuje do ilosci rozwiazan ?
Δ=4−4*3*(−1−a)= 4+12+12a= 16+12a i Δ=0, Δ<0 , Δ>0 ?
a potem 2 przypadek
6 kwi 18:41
Aga1.: Sporządź wykres funkcji y=I3x
2+2x−1I
Najpierw bez modułu.
y
1=3x
2+2x−1
Δ=4−4*(−3)=16
Rysuj proste o równaniu y=a, a∊R i patrz dla jakiego a ,ile rozwiązań ma równanie.
Funkcja g.
Dla a<0 0 rozwiązań,
dla a=0 2 rozwiązania
| | 4 | |
Dla a∊(0, |
| ) 4 rozwiązania , |
| | 3 | |
| | 4 | |
dla a= |
| 3 rozwiązania, |
| | 3 | |
| | 4 | |
Dla a> |
| 2 rozwiązania. |
| | 3 | |
Narysuj funkcję g.
6 kwi 18:57
Krzysiek: ok dzieki
6 kwi 19:07
Krzysiek: ale znalazłem błąd

p=−1/3
6 kwi 19:32
Aga1.: Faktycznie, ale p nie ma wpływu na dalsze rozwiązanie.
6 kwi 19:34