Wykaż, że ciąg (a_n) jest ciągiem rosnącym, jeśli:
Lis: Wykaż, że ciąg (a
n) jest ciągiem rosnącym, jeśli:
Bardzo proszę o pomoc
16 kwi 17:35
16 kwi 17:42
jokero: | | 4 | | 4 | |
an+1=1− |
| = 1− |
| |
| | n+1+1 | | n+2 | |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | | −4(n+1) | |
an+1 − an= 1− |
| −1+ |
| = − |
| + |
| = |
| |
| | n+2 | | n+1 | | n+2 | | n+1 | | (n+1)(n+2) | |
| | 4(n+2) | | −4n−4+4n+8 | | 4 | |
+ |
| = |
| = |
| > 0, ciąg jest |
| | (n+1)(n+2 | | (n+1)(n+2) | | (n+1)(n+2) | |
rosnący, ponieważ n jest liczbą naturalną , a gdy dzielimy dwie liczby dodatnie to
otrzymujemy liczbę dodatnią, z tego ewynika że ciąg jest rosnący.
Ten drugi przykład robisz analogicznie do tegi pierwszego
16 kwi 17:55
Lis: ohhh dziękuję bardzo
16 kwi 17:56
MMWW: To jest źle
22 mar 17:15
K.: Wykaż, że ciąg (a
n) jest ciągiem rosnącym, jeśli:
4 paź 18:27