Oblicz sinx i cosx jeśli: a) sinx+cosx=U{3P{5}}{5} x∊(0,u{π}{2} b) cos(x+u{π}{4
eewika: Oblicz sinx i cosx jeśli:
| | 3√5 | |
a) sinx+cosx= |
| x∊(0,π2) |
| | 5 | |
b) cos(x+
π4)=
√53 x∊(π, 3/2π)
Proszę o pomoc!
6 kwi 18:06
ZKS:
| | 3√5 | | 3√5 | |
{sinx + cosx = |
| ⇒ cosx = |
| − sinx |
| | 5 | | 5 | |
{sin
2x + cos
2x = 1
| | 3√5 | |
sin2x + ( |
| − sinx)2 = 1 |
| | 5 | |
| | 6√5 | | 45 | |
2sin2x − |
| sinx + |
| − 1 = 0 |
| | 5 | | 25 | |
| | 3√5 | | 2 | |
sin2x − |
| sinx + |
| = 0 |
| | 5 | | 5 | |
| | 3√5 − √5 | | √5 | | 3√5 + √5 | | 2√5 | |
sinx = |
| = |
| ∨ sinx = |
| = |
| |
| | 10 | | 5 | | 10 | | 5 | |
| | √5 | | 2√5 | |
Dla sinx = |
| cosx = |
| |
| | 5 | | 5 | |
| | 2√5 | | √5 | |
dla sinx = |
| cosx = |
| |
| | 5 | | 5 | |
6 kwi 18:20
eewika: dziekuje tak własnie próbowalam to zrobic, ale po drodze w obliczeniach sie pomyliłam

a jak z tym drugim przykładem?
6 kwi 18:29
ZKS:
Masz jakieś pomysły czy żadnego?
6 kwi 18:32
eewika: wyliczyc po prostu jak ze zwykłego równania?
6 kwi 18:35
ZKS:
Napisz i się sprawdzi skoro masz pomysły to zapisuj je tutaj.
6 kwi 18:36
eewika: właściwie jak tak teraz patrze to z równania nie umiem bo
√53 przeszkadza.. w takim
razie juz nie mam pomysłu
6 kwi 18:39
ZKS:
W mianowniku jest 5 czy 3?
6 kwi 18:47
eewika: 3
6 kwi 18:52
ZKS:
Napisałem dla 5 więc sobie zmienisz jak coś i poobliczasz.
6 kwi 18:56
ZKS:
| | √10 | | √10 | |
{cosx − sinx = |
| ⇒ cosx = |
| + sinx |
| | 5 | | 5 | |
{sin
2x + cos
2x = 1
| | √10 | |
sin2x + ( |
| + sinx)2 = 1 |
| | 5 | |
| | 2√10 | | 3 | |
2sin2x + |
| sinx − |
| = 0 |
| | 5 | | 5 | |
| | −2√10 − 4√10 | | 3√10 | | −2√10 + 4√10 | | √10 | |
sinx = |
| = − |
| ∨ sinx = |
| = |
| |
| | 20 | | 10 | | 20 | | 10 | |
| | 3√10 | | 3 | |
Bierzemy tylko sinx = − |
| ponieważ kąt x ∊ (π ; |
| π) |
| | 10 | | 2 | |
| | 3√10 | | √10 | |
sinx = − |
| ∧ cosx = − |
| |
| | 10 | | 10 | |
6 kwi 18:57
ZKS:
| | π | | π | | π | | √2 | |
cos(x + |
| ) = cosxcos |
| − sinxsin |
| = |
| (cosx − sinx) |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 2 | |
6 kwi 18:59
ZKS:
| √2 | | √5 | |
| (cosx − sinx) = |
| / * √2 |
| 2 | | 3 | |
I dalej robisz tak samo.
6 kwi 19:00
aqlec: ahaa.. DZIĘKUJĘ bardzo!
6 kwi 19:02
ZKS:
A proszę bardzo.
6 kwi 19:05