Rozwiąż graficznie równanie f(x)=g(x) w przedziale <0,2π>. f(x)=sinx g(x)=-U{3π}
aqlec: Rozwiąż graficznie równanie f(x)=g(x) w przedziale <0,2π>.
f(x)=sinx
g(x)=−3π5*x+35
Nie wiem jak mam narysować g(x). Po prostu podstawiać normalnie za x, np π/2, π, 3/2π itp?
6 kwi 17:38
Mia: g(x) jest funkcją liniową. Wykresem jest prosta zatem tak jak piszesz wybierasz dwie liczby
podstawiasz i obliczasz wartości
6 kwi 17:42
aqlec: | | 3 | |
okey, tylko jak np podstawiam sobie π to wychodzi mi, że y=−3π25+ |
| i nie wiem jak |
| | 5 | |
to mam zaznaczyć z tym π
2
6 kwi 17:49
Mia: oblicz przybliżona wartośc,wybierz łatwiejszą liczbę np. 0
6 kwi 17:51
aqlec: Dziękuję
6 kwi 17:52
noone: π jest w mianowniku i się skróci
9 mar 22:53