pomozcie
kolo: kto potrafi wytlumaczyc dlaczego np.
| | 1 | | π | |
sinx= |
| rozpisuje sie na x= |
| + 2kπ |
| | 2 | | 6 | |
| | 3π | |
a sinx= −1 na x= |
| + 2kπ |
| | 2 | |
wytlumaczcie mi dlaczego w pierwszym przypadku rozpisuje sie na dwa a w pierwszym na jeden
z gory dziekuje i pozdrawiam
6 kwi 17:37
Mia: jak sobie wyobrazisz wykres sinusoidę to wartośc 1 i −1 funkcja przyjmuje raz w okresie − wiec
jeden przypadek. A wartosci poniżej 1 i powyżej −1 funkcja przyjmuje dwa razy w okresie. Stąd
te przypadki.
6 kwi 17:39
kolo: a tan i ctg dlaczego tez rozpisuja sie na jeden?
6 kwi 17:43
Mia: zerknij na ich wykresy i narysuj sobie prostą np. y=1 lub y=1/2 po jednym punkcie wspólnym w
jednym okresie a u sin i cos trochę inaczej
6 kwi 17:48
kolo: ja robie tak
oraz
| | 7π | |
a w odpowiedziach jest w pierwszym przypadku |
| dlaczego? |
| | 12 | |
6 kwi 17:53
Mia: ale skąd ty masz te 8π6 −1/2 wartośc sinus osiąga w punkcie π+π/6 czyli 7/6π
6 kwi 17:58
kolo: | | 3π | | π | |
a nie moze byc |
| − |
| ? przeciez sin jest umieny w III cwairtce wiec 3π/2 − π/6 daje |
| | 2 | | 6 | |
III cwiartke
6 kwi 18:11
Mia: te wartości odczytuje się z wykresu sinusa
6 kwi 18:15
kolo: a je je wiliczam
270 stopni to 3π/2 i jak odejme odtego π/6 czyli ta 1/2 to bede mial w 3 cwiartce a sin jest
ujemny w 3 cwiartce
mozesz mi to wytlumaczyc?
6 kwi 18:20
AC:
| | 3 | | π | | π | | √3 | |
sin( |
| π − |
| ) = −cos( |
| ) = − |
| |
| | 2 | | 6 | | 6 | | 2 | |
6 kwi 18:22
Mia: narysuj sobie wykres sinusa i stałą −1/2 punkty przeciecia są rozwiązaniem musisz dwa z nich
odczytac a potem dodac okres
6 kwi 18:25
kolo: ac nie o to chodzi
6 kwi 18:27
kolo: jak je szybko odczytac z wykresu? tam mam tylko zaznaczone π i 2π
6 kwi 18:34
Aga1.: Np. takze wzoru sinx=siny⇔x=y+2kπlub x=π−y+2kπ,k∊C
| | π | | π | |
2x=− |
| +2kπ lub 2x=π−(− |
| )+2kπ |
| | 6 | | 6 | |
| | π | | 7 | |
x=− |
| +kπ lub x= |
| π+kπ, k∊C |
| | 12 | | 12 | |
6 kwi 19:07