ciągi arytmetyczne
Góral: na wstępie powiem że nie czaje ciągów... więc dlatego proszę tutaj o pomoc i rozwiązania xD
1) Wyznacz liczbę wyrazów ciągu an=−2n+100, które są nieujemne.
2) W ciągu arytmetycznym wyraz pierwszy jest równy −2, różnica tego ciągu jest równa 3. Oblicz,
ile kolejnych początkowych wyrazów tego ciągu należy dodać, aby ich suma była równa 3575.
6 kwi 17:30
Góral: pomoże ktoś
6 kwi 17:41
Góral: bardzo proszę o pomoc
6 kwi 17:46
Góral: pomoże mi ktoś
6 kwi 17:54
asia: podstawiam do wzoru na sume ciągu artytm.
3575=u{2*−2+(n−1)*3}*n{2}
mnoże wszytkie liczby po = *n
3575=(−4)+3n2−3n2
mnoże obustronie razy 2
7150= −4n +3n2−3n
0= −4n+3n2−7150
0= −7n+3n2−7150
3n2−7n−7150
obliczasz delte i n1,2
6 kwi 18:23
Cienias ;/: jaki jest wzór na n1 i n2 ?
6 kwi 18:41
Cienias ;/: ale jak oblicze to co mi to da... chyba że ja nie rozumiem czegoś..
6 kwi 18:50
ZKS:
Wiesz jak się oblicza Δ?
6 kwi 18:51
Cienias ;/: tak b2−4ac, ale co mi to da?
6 kwi 18:52
ZKS:
Policzysz n1 i n2 i trzeba pamiętać że należą one do zbioru liczb naturalnych.
6 kwi 18:57
Cienias ;/: no ale ja mam policzyć ile kolejnych początkowych wyrazów tego ciągu należy dodać, aby ich suma
była równa 3575.
to jak oblicze to n1 i n2 to co potem..?
6 kwi 19:05
Cienias ;/: ...pogubiłem się

niech to ktoś dokończy pls
6 kwi 19:06
ZKS:
Jak obliczysz n1 i n2 to będziesz wiedział ile wyrazów będzie należało dodać.
6 kwi 19:06
ZKS:
Policz zapisz tutaj i się sprawdzi.
6 kwi 19:07
Cienias ;/: ale przecież n1 jest podane w zadaniu i się równa −2
6 kwi 19:07
Cienias ;/: Δ=b2−4ac= 41−4*3*(−7150)=41−12*(−7150)=41+85800=85841
6 kwi 19:09
Cienias ;/: a1=−2+(1−1)*3 = −2 (czyli zgadza się z treścią zadania)
6 kwi 19:11
Cienias ;/: a2=−2+(2−1)*3 = −2+3 = 1
6 kwi 19:12
ZKS:
A wiemy ile to jest 72?
6 kwi 19:12
Cienias ;/: mam deltę, mam a
1 i a
2... i co teraz
6 kwi 19:12
Cienias ;/: o fuck

pomyłka

źle delta
6 kwi 19:12
ZKS:
Masz policzyć najpierw Δ więc licz.
6 kwi 19:13
ZKS:
Nie masz a1 tylko n1 obliczyć a1 masz dane w treści zadania.
6 kwi 19:13
Cienias ;/: Δ=b2−4ac=49−4*3*(−7150)= 49−12*(−7150)=85849
6 kwi 19:14
Cienias ;/: sorry

gubię się

ok mam deltę i n
1 i n
2
co dalej
6 kwi 19:14
ZKS:
W porządku teraz policz √Δ.
6 kwi 19:15
Cienias ;/: √Δ=293
6 kwi 19:16
ZKS:
Okej teraz policz n1 a następnie n2.
6 kwi 19:17
Cienias ;/: a jaki jest wzór na n1 i n2 ?
6 kwi 19:18
Cienias ;/: to są takie same wzory jak na x
1 i x
2
6 kwi 19:21
ZKS:
Tak.
6 kwi 19:21
Cienias ;/: n
2=50
co dalej
6 kwi 19:25
ZKS:
Teraz wybierz to n które należy do zbioru liczb naturalnych.
6 kwi 19:26
Cienias ;/: i to jest rozwiązanie ?
6 kwi 19:28
ZKS:
Tak czyli jaka jest odpowiedź?
6 kwi 19:32
Cienias ;/: 50
6 kwi 19:38
ZKS:

.
6 kwi 19:41