x
Angela:

dwaj obserwatorzy obiektu znajdującego się w punkcie c stoją w punktach a i b. Oblicz odległość
między tymi obserwatorami. Przyjmij
√3 =(w przyblizeniu) 1,7
6 kwi 16:45
Angela: proszę o pomoc
6 kwi 17:01
Darth Mazut: można przyjąć że kąt Abc jest kątem prostym?
6 kwi 17:19
Mia: raczej z treści zadania nie jest to kąt prosty
6 kwi 17:23
Darth Mazut: bez kąta prostego dla mnie jest za mało danych
6 kwi 17:30
proxx: dla mnie to typowe zadanie na tanges z trójkąta, a tam powinien być kąt prosty
tg 30o = √33
tg 30o = 15x
√33 = 15x
√3x = 45
1,7}x = 45 /: 1,7
x ≈ 26,5 m
inaczej masz za mało danych do rozwiazania
6 kwi 17:30
Darth Mazut: heh dla mnie to typowe zadanie na trójkąt 30,60,90 na tangens raczej nie jest bo w gim raczej
nie ma jeszcze funkcji trygonometrycznych a na liceum czy technikum za proste.
6 kwi 17:39