Równanie kwadratowe: p{2x+5} - 1 = x
Paweł:
W jaki sposób powinienem rozwiązać podane równanie: √2x+5 − 1 = x
x∊ <−52, +∞)
√2x+5 = x + 1 / ()2
2x + 5 = x2 + 2x + 1
x2 − 4 = 0
x = 2 ⋁ x = −2
Co tutaj robię nie tak, bo liczba −2 nie powinna spełniać tego równania?
6 kwi 16:34
Przewiduje pokój: pamiętamy o tym że z definicji pierwiastka arytmetycznego :
√2x+5 = x+1 wartość musi być zawsze dodatnia : x+1 > 0
6 kwi 16:36
asdf: √2x + 5 − 1 = x
2x + 5 − 1 = x2
−x2 + 2x + 4 = 0
6 kwi 16:36
Paweł: ok dzięki "pokój", "asdf" napisałeś źle bo w ogóle nie zrobiłeś wzoru skróconego mnożenia jak
coś.
6 kwi 16:38
asdf: a no

sorry
6 kwi 16:39