trygonometria
asdf: Witam

Oblicz wyrażenie dla x = 30
o
cos
4x − sin
4x =
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
i dalej moge liczyć? Nie chcę rozwiązania tylko odpowiedź na pytanie
6 kwi 16:29
asdf: 
?
6 kwi 16:39
Ajtek: A co chcesz jeszcze z tym zrobić?
6 kwi 16:42
ZKS:
Skoro masz oblicz wyrażenie to możesz liczyć.
6 kwi 16:43
asdf: obliczyć wartość wyrażenia cos
4x − sin
4x = ...
Chodzi mi tylko czy dobrze to zapisane
6 kwi 16:43
asdf: ok dzięki
6 kwi 16:44
ZKS:
Możesz przecież wykorzystać wzór:
a2 − b2 = (a + b)(a − b)
cos4x − sin4x = cos2x − sin2x
6 kwi 16:48
asdf: | | √3 | |
już rozumiem, chodziło mi tylko o to, jeżeli x = 30o, to cos4x = cos430o = |
| )4 |
| | 2 | |
6 kwi 16:50
ZKS:
Tak możesz od razu wstawić i liczyć albo skorzystać ze wzoru i podstawić wtedy jak kto woli.
6 kwi 16:53