matematykaszkolna.pl
prawdopodobieństwo niewielka: Witam, mam problemy z czterema zadaniami z prawdopodobieństwa i proszę bardzo o pomoc. 1) Ile jest liczb czterocyfrowych o różnych parzystych cyfrach? (W rozwiązaniu jest 4*4*3*2=96 no i wlaśnie nie wiem dlaczego ma być tak, bo liczby parzyste to 2,4,6,8 więc pierwszą możemy użyć na 4 sposoby, to kolejną powinniśmy tylko na 3 a nie znów na 4 sposoby...) 2) W turnieju szermierskim rozegrano 105 walk. Ile bylo zawodników, jeśli każdy z każdym gral jeden raz (Wynik ma być 15, ale kompletnie nie wiem jakim sposobem to ugryźć i jak rozpoznać kiedy jak się rozwiązuje) 3) W pudelkach są kule ponumerowane od 1 do 10. Z każdego z tych pudelek losujemy po jednej kuli Oblicz prawdop., że iloczyn numerów wylosowanych kul jest liczbą mniejszą niż 9. (Ja to rozwiązalam tabelką i gdy zliczylam to wszystko to wyszlo mi, że 20 będzie tych możliwości na 100, a w odpowiedzi jest 16 i nie wiem dlaczego.) 4. Zdarzenia A i B są rozlączne, omega=A suma B oraz P(A)>P(B). Wiedząc, że P(A)*P(B)=6/25 oblicz P(A) oraz P(B). −−− Z góry dziękuję bardzo za pomoc i wytlumaczenie krok po kroku jak robić te zadania
6 kwi 15:47
niewielka: pomoże ktoś?
6 kwi 17:38
Mia: parzystych cyfr jest 5: 0, 2, 4, 6, 8. Na pierwszym miejscu tej liczby nie może byc 0. Zatem mamy 4*4*3*2=
6 kwi 17:41
niewielka: a dlaczego druga liczba to 4? zgadza się, jako pierwszą mamy do wyboru tylko 4 cyfry, bo bez zera ale, druga cyfra to przecież może być zero, więc dlaczego nie 4*5
6 kwi 17:44
Mia: bo z tych 5 jedna stoi na pierwszym miejscu a cyfry nie moga się powtarzac
6 kwi 17:45
Aga1.: 2)
nawias
n
nawias
nawias
2
nawias

=105 i n∊N+

n(n−1)=210 n2−n−210=0 dokończ
6 kwi 19:18
Aga1.: 3) Ile jest pudełek?
6 kwi 19:19
niewielka: 3. dwa pudelka a co do drugiego zadania to faktycznie jak się wyliczy z delty wychodzi dobrze, tylko nadal nie rozumiem tego zapisulaczego n na górze i 2 na dole?
6 kwi 21:31
niewielka: to pomoże ktoś? zależy mi na tych zadaniach z rachunku
7 kwi 13:19
Baś: http://pl.wikipedia.org/wiki/Symbol_Newtona To się zapisuje odwrotnie niż kombinacje C2n , zawsze ta "duża" liczba jest u góry, a mniejsza u dołu. Bo z jakiegoś ZBIORU wybieramy PODZBIORY.
7 kwi 13:21
Aga1.: n− liczba zawodników, 2, bo jednocześnie gra dwóch zawodników, Tworzymy podzbiory dwuelementowe zbioru n elementowego., ( z kombinacji, bo kolejność nie odgrywa roli)
7 kwi 13:29