prawdopodobieństwo
niewielka: Witam, mam problemy z czterema zadaniami z prawdopodobieństwa i proszę bardzo o pomoc.
1) Ile jest liczb czterocyfrowych o różnych parzystych cyfrach?
(W rozwiązaniu jest 4*4*3*2=96 no i wlaśnie nie wiem dlaczego ma być tak, bo liczby parzyste
to 2,4,6,8 więc pierwszą możemy użyć na 4 sposoby, to kolejną powinniśmy tylko na 3 a nie znów
na 4 sposoby...)
2) W turnieju szermierskim rozegrano 105 walk. Ile bylo zawodników, jeśli każdy z każdym gral
jeden raz
(Wynik ma być 15, ale kompletnie nie wiem jakim sposobem to ugryźć i jak rozpoznać kiedy jak
się rozwiązuje)
3) W pudelkach są kule ponumerowane od 1 do 10. Z każdego z tych pudelek losujemy po jednej
kuli Oblicz prawdop., że iloczyn numerów wylosowanych kul jest liczbą mniejszą niż 9.
(Ja to rozwiązalam tabelką i gdy zliczylam to wszystko to wyszlo mi, że 20 będzie tych
możliwości na 100, a w odpowiedzi jest 16 i nie wiem dlaczego.)
4. Zdarzenia A i B są rozlączne, omega=A suma B oraz P(A)>P(B). Wiedząc, że P(A)*P(B)=6/25
oblicz P(A) oraz P(B).
−−−
Z góry dziękuję bardzo za pomoc i wytlumaczenie krok po kroku jak robić te zadania
6 kwi 15:47
niewielka: pomoże ktoś?
6 kwi 17:38
Mia: parzystych cyfr jest 5: 0, 2, 4, 6, 8. Na pierwszym miejscu tej liczby nie może byc 0.
Zatem mamy 4*4*3*2=
6 kwi 17:41
niewielka: a dlaczego druga liczba to 4?
zgadza się, jako pierwszą mamy do wyboru tylko 4 cyfry, bo bez zera
ale, druga cyfra to przecież może być zero, więc dlaczego nie 4*5
6 kwi 17:44
Mia: bo z tych 5 jedna stoi na pierwszym miejscu a cyfry nie moga się powtarzac
6 kwi 17:45
Aga1.: 2)
n(n−1)=210
n
2−n−210=0
dokończ
6 kwi 19:18
Aga1.: 3) Ile jest pudełek?
6 kwi 19:19
niewielka: 3. dwa pudelka
a co do drugiego zadania to faktycznie jak się wyliczy z delty wychodzi dobrze, tylko nadal nie
rozumiem tego zapisu

laczego n na górze i 2 na dole?
6 kwi 21:31
niewielka: to pomoże ktoś? zależy mi na tych zadaniach z rachunku
7 kwi 13:19
7 kwi 13:21
Aga1.: n− liczba zawodników,
2, bo jednocześnie gra dwóch zawodników,
Tworzymy podzbiory dwuelementowe zbioru n elementowego., ( z kombinacji, bo kolejność nie
odgrywa roli)
7 kwi 13:29