matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica
luki:
x+2
lim x→
∞
(
) do potegi 3x
x
6 kwi 15:32
Przewiduje pokój:
2
2
lim U{x+2}
3x
= lim (1 +
)
3x
= lim (1 +
)
x/2 * 2/x * 3x
= e
6
x
x
nie jestem pewien. Mógłby ktoś sprawdzić?
6 kwi 15:58
Jack:
ok,
http://www.wolframalpha.com/input/?i=lim+%28%28x%2B2%29%2F%28x%29%29%5E%283x%29%2C+x-%3Einfinity
6 kwi 16:05
luki:
2
a jak zrobiono to 1+
x
6 kwi 16:07
Jack:
rozdzielono licznik ułamka.
6 kwi 16:28