Dana jest funkcja f(x)=-2x^ -6x+
emmm: Dana jest funkcja f(x)=−2x
−6x+1. Przedstaw wzór tej funkcji w postaci kanonicznej i
iloczynowej. Wyznacz zbiór wartości funkcji f.
Bardzo prosz o pomoc
Ruda: Liczysz, deltę ze wzoru: Δ=b
2 −4ac , następnie miejsca zerowe, w zależności od tego jaka jest
delta.
Jeśli Δ<0 brak miejsc zerowych, więc brak postaci iloczynowej
| | −b −√Δ | | −b+√Δ | |
Jeśli Δ>0 to x1 = |
| oraz x2 = |
| , postać iloczynowa: |
| | 2a | | 2a | |
y=a(x−x
1)(x−x
2)
| | −b | |
Jeśli Δ=0, to x0= |
| , postać iloczynowa: y=a(x−x0)2 |
| | 2a | |
Do postaci kanonicznej, która wygląda następująco: y=a(x−p)
2 +q potrzebujesz dwóch
| | −b | | −Δ | |
współrzędnych 'p' , której wzór to: |
| oraz współrzędnej 'q', której wzór to: |
| |
| | 2a | | 4a | |
Teraz nie powinno być problemu z rozwiązaniem zadania.